Nasze mózgi naturalnie, wraz z wiekiem kurczą się, jednak okazuje się, że jest metoda aby temu przeciwdziałać. Wystarczy odpowiednia dieta, która jest nie tylko zdrowa (i to nie tylko dla mózgu), ale także smaczna.

Brytyjscy naukowcy wzięli ostatnio pod lupę 400 osób w wieku 73 lat i zbadali im mózgi oraz sprawdzili diety. Powtórzyli oni swoje obserwacje trzy lata później, gdy badani liczyli sobie 76 lat  i okazało się, że w tym czasie ich mózgi dość widocznie się skurczyły, jednakże efekt ten był znacznie słabszy u osób stosujących się do diety śródziemnomorskiej - a więc jedzących sporo warzyw i owoców, oliwy, zbóż, ryb, produktów mlecznych i wina, a mało czerwonego mięsa i drobiu.

W badaniu tym sprawdzono wyłącznie rozmiar mózgu na podstawie jego skanów, a zatem konieczne będą dalsze badania, które będą mogły dokładniej wskazać jak dieta ma się do zachowania funkcji kognitywnych w sędziwym wieku.

Źródło: Neurology, Zdj.: CC0