Okazuje się, że wcale nie drogie, syntetyzowane w nowoczesnych laboratoriach leki, lecz najzwyklejsze, powszechne w naszych lasach jagody mogą być kluczem do zapobiegania chorób układu sercowo-naczyniowego. Badania naukowców z Florida State University wykazały zbawienny wpływ już jednej filiżanki tych owoców dziennie.

Podczas eksperymentu kobiety po menopauzie, które narażone są na nadciśnienie i sztywność tętnic, otrzymywały 22 gramy sproszkowanych, mrożonych jagód lub taką samą ilość placebo. I okazało się, że regularne spożycie tych owoców znacząco zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego - po ośmiu tygodniach drastycznie spadło ciśnienie krwi i sztywność tętnic u badanych.

Oczywiście do jagód nie można się ograniczać w leczeniu poważnych schorzeń, ale jeśli terapia ma być tak smaczna, czemu nie dodać ich do diety?

Źródło: PubMed, Zdj.: CC0