Na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej znajduje się ogródek, w który astronauci próbują "uprawiać" najróżniejsze warzywa, a to wszystko po to, aby sprawdzić, czy przypadkiem ich kosmiczne wersje nie będą ładniejsze i smaczniejsze od ziemskich.

Jakiś czas temu świat obiegła wiadomość o pierwszej degustacji kosmicznej sałaty, która według załogi Stacji nie tylko ładnie się prezentowała, ale również była o wiele smaczniejsza od naturalnej (zobaczcie tutaj).

cornfefkouff5nj Dorodna kolba ziemskiej kukurydzy (po prawej) i małe kolby kosmicznej. Fot. NASA.

Tymczasem sprawdzono także, jak sprawa się ma z kukurydzą. Niestety, w tym przypadku nie było już tak kolorowo, gdyż warunki mikrograwitacji odbiły swe piętno na jej urodzie i smaku.

Chociaż nie będziecie mieli okazji jej spróbować (zapewne nawet byście nie chcieli), to już po samym jej wyglądzie (po lewej) można dojść do wniosku, że szybko nie zobaczymy kosmicznej kukurydzy w naszych ziemskich warzywniakach i na stołach.

Źródło: NASA / Fot. NASA