Ostatnio popularność wśród dietetyków i miłośników zdrowego odżywiania zyskuje poszczenie - dieta ukrywająca się pod skrótem IF od angielskiego intermittent fasting, która polega na przeplataniu okresów swobodnego jedzenia z okresami całkowitego postu. A nowe badania wskazują, że jest ona zdrowa także dla mózgu.

Dieta ta (w popularnym wariancie polegająca na całkowitym poście przez 16 godzin i następnie jedzeniu przez 8), podobnie jak bardziej klasyczna dieta ketogeniczna, w której do minimum ograniczone są węglowodany, za to bogata w tłuszcze, ma doprowadzić w naszym organizmie do podobnego efektu - osiągnięcia stanu ketozy, czyli nagromadzenia w organizmie ciał ketonowych, dzięki którym organizm przestawi swoje podstawowe źródło energii z glukozy na tłuszcz.

Ostatnio grupa amerykańskich naukowców postanowiła sprawdzić na myszach, jak dieta ta wpływa na mózg i okazało się, że efekty są pozytywne - zwierzęta na tej właśnie diecie lepiej sobie radziły w testach uczenia wizualno-przestrzennego i pamięciowych, a dodatkowo zauważono niewielki spadek w śmiertelności wśród zwierząt w średnim wieku.

Efekt nie był drastyczny, jednak zauważalny, a jeśli dodamy do tego, że inne badania wskazują na pozytywny wpływ takiej diety na długość życia (ponownie, póki co u myszy) to można poważnie zastanowić się nad zmianami w jadłospisie.

Źródło: Cell Metabolism, Zdj.: CC0