W krajach gorzej rozwiniętych tysięcy dzieci rocznie umiera z powodu niedoboru witaminy A, a naukowcy z całego świata próbują rozwiązać ten problem. Jakiś czas temu pisaliśmy o "złotych" bananach, które zostały genetycznie zmodyfikowane, by zawierały więcej tej witaminy, a teraz podobnej sztuki udało się dokonać z mniej wymagającymi jeśli chodzi o klimat, bardziej powszechnymi ziemniakami.

"Złoty" ziemniak stworzony został przez naukowców z Ohio State University i włoskiego Agenzia nazionale per le nuove tecnologie, l'energia e lo sviluppo economico sostenibile (ENEA) i podobnie jak wcześniej banan, zawiera on większe ilości witamin A oraz E - dzięki samemu ziemniakowi (porcji 150 gramów) dzieci mogłyby zaspokoić 42% dziennego zapotrzebowania na pierwszą z nich i 34% na drugą.

Jest to ważny przełom, bo właśnie ziemniak jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych roślin uprawnych na świecie, w wielu mniej rozwiniętych krajach w Afryce, Azji i Ameryce Południowej jest on podstawą diety, ale choć dostarcza on potrzebnej do przeżycia energii to nie jest w stanie dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych, w tym właśnie witamin A i E.

Nowy ziemniak nie jest jeszcze dostępny na rynku, ale jest  to już tylko kwestią czasu.

Źródło: PLOS One, Zdj.: CC0