Nigdy więcej nie wyrzucaj skorupek od jajek

Jak donosi Departament Rolnictwa USA, każdego roku na śmietnik w samych tylko Stanach Zjednoczonych trafia ponad 455 tysięcy ton skorupek od jajek – teraz okazuje się, że można je wykorzystać w praktyczny sposób, co udowodnili naukowcy z Uniwersytetu w Aveiro w Portugalii.

Jak donosi Departament Rolnictwa USA, każdego roku na śmietnik w samych tylko Stanach Zjednoczonych trafia ponad 455 tysięcy ton skorupek od jajek – teraz okazuje się, że można je wykorzystać w praktyczny sposób, co udowodnili naukowcy z Uniwersytetu w Aveiro w Portugalii.

Jak donosi Departament Rolnictwa USA, każdego roku na śmietnik w samych tylko Stanach Zjednoczonych trafia ponad 455 tysięcy ton skorupek od jajek – teraz okazuje się, że można je wykorzystać w praktyczny sposób, co udowodnili naukowcy z Uniwersytetu w Aveiro w Portugalii.

 Opracowali oni bowiem metodę zastosowania skorupek przy produkcji ceramiki, na razie nie zdradzili szczegółów procesu technologicznego, ale wiemy, że chodzi o stworzenie z rozdrobnionych skorupek papki, którą następnie poddaje się „3-cyklowej fazie gotowania”.

Reklama

Cały proces pozwoli producentom zaoszczędzić trochę pieniędzy, bo wapno powstałe w ten sposób jest tańsze niż wykorzystywany obecnie kalcyt, który na dodatek trzeba wydobywać w kopalniach. Zarobią też producenci żywności, którzy będą mogli handlować skorupkami, zamiast wydawać pieniądze na ich wywóz.

Proces był na razie testowany jedynie w warunkach laboratoryjnych, a teraz uniwersytet szuka partnerów, którzy pomogą sfinansować projekt pilotażowy i sprawdzić metodę „w praniu”.

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama