Drożdżowa rewolucja na polu biopaliw

Naukowcom z należącego do amerykańskiego Departamentu Energii BioEnergy Science Center oraz firmy Mascoma LLC udało się ostatnio stworzyć w laboratorium szczep drożdży, który potrafi przetwarzać 97% zawartych w roślinach cukrów w biopaliwa.

Naukowcom z należącego do amerykańskiego Departamentu Energii BioEnergy Science Center oraz firmy Mascoma LLC udało się ostatnio stworzyć w laboratorium szczep drożdży, który potrafi przetwarzać 97% zawartych w roślinach cukrów w biopaliwa.

Jest to prawdziwa rewolucja, bo drożdże nazwane C5 FUEL są dużo wydajniejsze od tych używanych obecnie - te osiągają wyniki zbliżone maksymalnie do 30% i nie potrafią przetwarzać cukrów ksylozowych, wobec czego cały proces produkcji biopaliwa zajmuje dużo dłużej i jest bardziej kosztowny.

Do tego nowe drożdże potrafią przetworzyć rośliny w biopaliwo w przeciągu zaledwie 48 godzin.

Autorzy odkrycia wierzą, że dzięki temu biopaliwa będą mogły być jeszcze tańsze, a zatem będą coraz lepszą altternatywą dla paliw kopalnych. A kolejnym ich krokiem w badaniach ma być praca z bakteriami termofilnymi tak aby dało się wytwarzać paliwo z biomasy w ramach jednego procesu technologicznego.

Źródło: Oak Ridge National Laboratory