Nowa, groźna forma wąglika

Wąglik normalnie wywoływany jest przez bakterię Bacillus anthracis, jednak jakiś czas temu dostrzeżono w Afryce nowe źródło tej choroby. Niegroźna do tej pory bakteria B. cereus przejęła zabójcze cechy swego kuzyna i ruszyła na śmiertelne żniwa.

Wąglik normalnie wywoływany jest przez bakterię Bacillus anthracis, jednak jakiś czas temu dostrzeżono w Afryce nowe źródło tej choroby. Niegroźna do tej pory bakteria Bacillus cereus przejęła zabójcze cechy swego kuzyna i ruszyła na śmiertelne żniwa.

Bakteria ta, którą powszechnie można znaleźć w glebie czy w żywności, była całkowicie niegroźna w drastycznych przypadkach zatruć prowadząc co najwyżej do lekkich dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jednak jakiś czas temu udało się zarejestrować, że w ramach horyzontalnego transferu genów pobrała ona pochodzące od B. antracis plazmidy (cząsteczki DNA występujące poza chromosomem i zdolne do niezależnej replikacji) zawierające informację genetyczną o chorobotwórczych zdolnościach B. anthracis. Nowy, zmutowany szczep nazwany został B. cereus biovar anthracis lub w skrócie Bcbva.

Gorsze wieści są takie, że Bcbva rozprzestrzenia się gwałtownie stanowiąc wielkie zagrożenie dla fauny zamieszkującej afrykańskie dżungle. Bakteria ta dziesiątkuje populacje wielu gatunków ssaków, a naukowcy biją na alarm, że może ona nawet doprowadzić do całkowitego zniknięcia niektórych szympansów - ma to co prawda zająć nawet do 150 lat, jednak jest takie ryzyko.

A tak duże zagrożenie dla naczelnych oznaczać może także, że w przyszłości , zwłaszcza wobec sprzyjających jej rozprzestrzenianiu zmian klimatu, bakteria ta stanowić będzie także wielkie zagrożenie dla człowieka - choć na razie nie zostało to dokładnie zbadane.

Źródło: Nature, Zdj.: PD