Cukier negatywnie wpływa na mózg?

Człowiek do życia potrzebuje glukozy, jednak żyjemy w czasach gdy dostęp do cukrów jest zbyt łatwy i wielu ludzi przesadza ze słodyczami. A może to mieć dodatkowy negatywny wpływ na nasze społeczeństwo - nowozelandzcy naukowcy wykazali bowiem właśnie, że konsumpcja cukru może negatywnie wpływać na działanie naszego mózgu.

Człowiek do życia potrzebuje glukozy, jednak żyjemy w czasach gdy dostęp do cukrów jest zbyt łatwy i wielu ludzi przesadza ze słodyczami. A może to mieć dodatkowy negatywny wpływ na nasze społeczeństwo - nowozelandzcy naukowcy wykazali bowiem właśnie, że konsumpcja cukru może negatywnie wpływać na działanie naszego mózgu.

Choć glukoza jest niezbędna do działania właśnie mózgowi, to paradoksalnie jej trawienie może źle wpływać na działanie tego organu. Do takich wniosków doszedł zespół z Uniwersytetu Otago, który dał ochotnikom napoje z glukozą, sacharozą (czyli zwykłym cukrem stołowym) lub fruktozą albo słodzikiem - sukralozą. Następnie badani mieli wykonać trzy zadania wymagające pracy szarych komórek, a naukowcy w trakcie testu mierzyli poziom cukru w ich krwi.

Okazało się, że dwie pierwsze grupy radziły sobie w testach zdecydowanie gorzej ci, którzy otrzymywali słodzik lub fruktozę (ta nie jest w stanie pokonać bariery krew-mózg, odmiennie niż glukoza).

Wskazuje to, że zgodnie z ludową wiedzą - po spożyciu glukozy (i sacharozy, która w organizmie rozkładana jest na glukozę i fruktozę) wpadamy w swego rodzaju letarg, którego dokładnego mechanizmu należy dokładniej poszukać.

Źródło: Physiology and Behavior, Zdj.: CC0