Astronomia
Polacy zdobyli 2. miejsce w konkursie architektonicznym na projekt bazy na Marsie

Studenci ze Space is More z Politechniki Wrocławskiej odnoszą sukcesy w projektowaniu funkcjonalnych kosmicznych habitatów na potrzeby przyszłych misji kolonizacyjnych.

Agata Mintus, Leszek Orzechowski i Wojciech Fikus ze Space is More, wraz z dziesięcioma innymi zespołami studentów z całego świata, wzięli udział w konkursie Marsception 2018 na projekt architektoniczny bazy na Czerwonej Planecie.

Zadaniem uczestników było przygotowanie koncepcji siedliska dla pierwszych pięciu kolonizatorów na Marsie, gdzie mieliby sprawdzić możliwości życia na potrzeby kolonizacji i bezpiecznego przetrwania tam przyszłych pokoleń ludzi.

Organizatorzy chcieli, aby habitat był nie tylko funkcjonalny, ale również posiadał cechy ekologiczne. W międzynarodowym konkursie główną nagrodą było 4000 dolarów, którzy studenci mogą przeznaczyć na dalsze rozwijanie swoich projektów przyszłych baz na Czerwonej Planecie.

Polacy zdobyli 2. miejsce w konkursie architektonicznym na projekt bazy na Marsie. Fot. Politechnika Wrocławska/Space is More.

Projekt Polaków ma na celu ochronę przyszłych ludzi na Marsie przed niskim ciśnieniem, promieniowaniem, toksycznym zanieczyszczeniem regolitu i niskimi temperaturami. Uczestnicy uważają, że „Architektura musi nie tylko chronić przed zewnętrznym środowiskiem, musi zapewniać, musi przetwarzać, musi być wszystkim tym, czym jest naturalne środowisko”.

W oparciu o koncepcje habitatu z projektu ESA MELISSA, projekt ma na celu zapewnienie środowiska nadającego się do zamieszkania dla przyszłych cywilizacji na Marsie. Gratulujemy naszym studentom i życzymy dalszych sukcesów.

Źródło: GeekWeek.pl/Politechnika Wrocławska/Volume Zero / Fot. Politechnika Wrocławska/Space is More

Najnowsze artykuły