Żywność
Marnując żywność, marnujemy naszą piękną planetę. Zmieńmy to wspólnie!

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Żywienia i Rolnictwa bije na alarm w związku z niewyobrażalnym marnotrawstwem, którego dopuszczają się praktycznie wszyscy mieszkańcy Ziemi.

Chodzi tutaj o marnowanie żywności. Ten problem dotyczy zarówno mieszkańców krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Eksperci ONZ mówią tutaj o wyrzucanych do koszta ponad 1/3 produkowanej na całym świecie żywności, a dokładnie chodzi tutaj o 1,3 miliarda ton. Tymczasem w Polsce jest to 9 milionów ton. Ilość marnowanej każdego roku na świecie żywności, wystarczyłaby na wyżywienie wszystkich mieszkańców Polski przez 66 lat.

Najwięcej produktów spożywczych marnują hipermarkety i sklepy, około 45 procent, konsumenci wyrzucają 32 procenty, restauracje 13 procent oraz producenci żywności 8 procent. Aby wszystkim uświadomić, ile jedzenia i pieniędzy przez to marnuje się każdego dnia, fundacja Banki Żywności postanowiła przygotować wymowną serię spotów, które możecie zobaczyć poniżej. Pojawiły się one nie tylko w globalnej sieci, ale również w telewizji. Ich przesłaniem jest uświadomienie nam, abyśmy nie kupowali za dużo żywności, która później zmarnuje się i wyląduje w kosztu. Świadomie przygotowujmy też codzienne posiłki, które mogą składać się z pozostałych nam w lodówce resztek.

Problem jest poważny. Co najgorsze, nie objawia się tylko i wyłącznie głodem wśród mieszkańców naszej planety, ale również potęguje zmiany klimatyczne. Rocznie z powodu wyrzucanej na świecie żywności do atmosfery trafia aż 3,3 miliarda ton gazów cieplarnianych. Marnując żywność, marnujemy też wodę. Co roku do produkcji wyrzucanej żywności, na świecie zużywa się 250 bilionów litrów wody. To 14 razy więcej niż mieszczą w sobie wszystkie jeziora w Polsce.

ONZ i Banki Żywności zaznaczają tutaj, że walka o świadome kupowanie, przechowywanie i wykorzystywanie żywności dotyczy nie tylko zwykłych ludzi, ale przede wszystkim firmy, które przez bezsensowne prawo wolą wyrzucić jedzenie do kosza, niż rozdać potrzebującym, gdyż muszą wówczas zapłacić od tego podatek. Chociaż w wielu krajach Europy i świata świadomość w tym temacie powoli zmienia się na lepsze, wciąż wiele w tej kwestii pozostało do uczynienia.

Jednak największą zbrodnią dotyczącą społeczeństwa i przyrody, jest świadome marnowanie żywności, czego jakiś czas temu najlepszym przykładem stał się ostatnio rząd Rosji, który zniszczył setki ton serów, jabłek, pomidorów i mięsa z Zachodu, w tym także z Polski.

Przypomnijmy, że na całym globie każdego dnia głoduje prawie miliard ludzi, a co pięć sekund na świecie z głodu umiera jedno dziecko. Uratuj żywność przed zmarnowaniem. Dzięki Twojemu zaangażowaniu wiele żywności może zostać ocalonej i przekazanej potrzebującym. Skorzystasz na tym Ty, inni ludzie, a także cała nasza planeta.

Federacja Polskich Banków Żywności to 31 Banków Żywności działających na terenie całego kraju. Wszystkie są organizacjami pozarządowymi o statusie stowarzyszenia lub fundacji. Razem tworzą związek stowarzyszeń o statusie OPP. Federacja jest wspólnotą dobrowolnie tworzoną przez różnorodne, autonomiczne Banki Żywności. Ich wspólne wartości i działania są wspierane i reprezentowane przez demokratycznie wybrany Zarząd.

W 2017 roku Banki Żywności wsparły 1 447 844 osób potrzebujących w Polsce, przekazując łącznie ponad 65 500 ton żywności na cele społeczne. Oznacza to pomoc żywnościową od Banków Żywności w postaci 3275 tirów żywności. W sumie pozyskiwały i przekazywały produkty spożywcze takie jak: owoce i warzywa, ryż, makaron, napoje, mleko, sery, pieczywo oraz słodycze. Wartość przekazanej potrzebującym żywności to ponad 284 miliony złotych!

Pomoc Banki Żywności przekazały do 3 342 organizacji i instytucji społecznych: jadłodajni, świetlic środowiskowych, noclegowni i domów dla bezdomnych, ośrodków wychowawczych, hospicjów, ośrodków wsparcia dla kobiet samotnie wychowujących dzieci, domów dziecka oraz innych instytucji zajmujących się pomocą osobom potrzebującym.

W Polsce 1,5 miliona osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa, co oznacza, że na miesięczne utrzymanie dysponują one kwotą mniejszą niż 514 zł. Jednocześnie co roku 9 milionów ton żywności marnuje się. Rozwiążmy wspólnie ten paradoks.

Źródło: GeekWeek.pl/Organizacja Nardów Zjednoczonych/Banki Żywności / Fot. Banki Żywności