Post przerywany nie taki zdrowy? Wyniki badań podważają przyjęte poglądy
Wielu ludzi ceni sobie zalety związane z prowadzeniem diety opartej o zasady postu przerywanego. Jednak najnowsze badania sugerują, że okresowy post może przyczynić się do większego ryzyka śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych. Co za tym idzie, badania podważają pogląd, jakoby jedzenie w określonym oknie czasowym było dobre dla zdrowia naszego serca.
Przerywany post stał się w ostatnim czasie niezwykle popularnym sposobem nie tylko na zadbanie o lepsze zdrowie, ale również na zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Ten rodzaj diety polega na naprzemiennych okresach postu i jedzenia. W zależności od tego, jak długie okno żywieniowe sobie ustalimy, tyle godzin będziemy mieli, by zjeść swoje posiłki zaplanowane na dany dzień.
Według zwolenników tej formy diety ma ona przyczyniać się do utraty wagi czy obniżenia ciśnienia krwi. Jednak na ostatniej sesji naukowej American Heart Association w Chicago ten pogląd został podważony. Okazuje się, że przerywany post może wręcz nam zaszkodzić, zwłaszcza w przypadku, gdy już borykamy się z problemami natury kardiologicznej.
Naukowcy z Szanghajskiej Szkoły Medycznej Uniwersytetu Jiao Tong w Chinach odkryli, że osoby, które stosują w codziennym życiu post przerywany, ograniczając spożywanie posiłków do ośmiu godzin dziennie, narażają się na zwiększone ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia.