Hamburger za 250 tysięcy euro

Dr Mark Post z Uniwersytetu Maastricht przez wiele lat pracował nad komórkami macierzystymi bydła, a efektem jego pracy jest hamburger, który już niedługo matrafić do jednej z londyńskich restauracji. Kosztuje on 250 tysięcy euro, a według jego twórcy smakuje "w miarę dobrze".

Dr Mark Post z Uniwersytetu Maastricht przez wiele lat pracował nad komórkami macierzystymi bydła, a efektem jego pracy jest hamburger, który już niedługo matrafić do jednej z londyńskich restauracji. Kosztuje on 250 tysięcy euro, a według jego twórcy smakuje "w miarę dobrze".

Dr Mark Post z Uniwersytetu Maastricht przez wiele lat pracował nad komórkami macierzystymi bydła, a efektem jego pracy jest hamburger, który już niedługo ma trafić do jednej z londyńskich restauracji. Kosztuje on 250 tysięcy euro, a według jego twórcy smakuje "w miarę dobrze".

Potrawa została stworzona z komórek pobranych z karku krowy i technik, które powstały z myślą o tworzeniu nowych organów dla ludzi. Komórki macierzyste, które posiadają zdolność zmiany w dowolne inne komórki ciała, w tym przypadku przekształcone zostały w komórki mięśniowe. Z pomocą miliardów takich komórek powstało 20 tysięcy mikroskopijnych, połączonych ze sobą pasków mięsa - czyli innymi słowy - hamburger.

Reklama

Holenderski naukowiec uważa, że w przyszłości mięso stworzone in vitro może być bardziej ekologicznym rozwiązaniem niż tradycyjna hodowla bydła - proces ten jednak musi zostać oczywiście dopracowany.

Na razie badacze chcą w podobny sposób stworzyć bydlęcą skórę, co ma pomóc przełamać nieco psychologiczną barierę jaka może występować względem mięsa z probówki.

Źródło:

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama