Norwegia chce uprawiać warzywa w kosmosie

Naukowcy z norweskiego Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) w ramach 10-letniego programu TIME SCALE mają zamiar sprawdzić czy i ewentualnie jak w przestrzeni kosmicznej da się hodować warzywa, aby zapewnić astronautom źródło tlenu i pożywienia.

Naukowcy z norweskiego Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) w ramach 10-letniego programu TIME SCALE mają zamiar sprawdzić czy i ewentualnie jak w przestrzeni kosmicznej da się hodować warzywa, aby zapewnić astronautom źródło tlenu i pożywienia.

Na razie naukowcy nie podjęli jeszcze ostatecznej decyzji co do tego co będą hodować, lecz myślą oni wstępnie o sałacie, soi i pomidorach. Badacze biorący udział w projekcie mają już doświadczenie z kosmicznym rolnictwem, bo to właśnie pod ich kierownictwem na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej prowadzono podobne eksperymenty z rzodkiewnikiem pospolitym (Arabidopsis thaliana).

Najtrudniejszym zadaniem zdaje się być obliczenie dokładnych ilości wody i składników odżywczych potrzebnych roślinom w nowym dla nich środowisku, a badacze sądzą, że gotowego, kosmicznego ekosystemu spodziewać się możemy w okolicach roku 2050.

Źródło: TheLocal