Żywność
Metoda edycji genów CRISPR-Cas9 zwiększyła polony upraw ryżu o aż 30 procent

Chińscy naukowcy opracowali niezwykle skuteczną metodę modyfikacji genetycznych roślin ryżu z pomocą CRISPR-Cas9, która pozwoli ograniczyć problem głodu na świecie.

Organizacja Narodów Zjednoczonych i instytucje walczące z problemem głodu na świecie dopatrują się odmiany tej kiepskiej sytuacji w najnowszych technologiach modyfikacji genetycznych.

Najlepszym przykładem tego, że mogą one przynieść niesamowite efekty, mogą właśnie stać się Chiny. Biotechnolodzy z z Chińskiej Akademii Nauk i Uniwersytetu Purdue przez ostatnie miesiące pracowali intensywnie nad zmodyfikowaniem genów ryżu z pomocą słynnej techniki CRISPR-Cas9.

Ich eksperymenty zaowocowały stworzeniem kilku odmian roślin ryżowych GMO. W swojej pracy pod lupę wzięli kwas abscysynowy, który kontroluje wzrost pędów i odpowiada za reakcje stresowe. Te ostatnie są wynikiem działania pyrabaktynu hormonu stresu. Należy od do grupy PYL.

Profesor Jian-Kang Zhu, szef zespołu badawczego nad ryżem GMO. Fot. Uniwersytet Purde.

Naukowcy zaczęli więc sztuczne krzyżować ze sobą PYL1, PYL2, PYL3, PYL4, PYL5, PYL6 i PYL12, w różnych kombinacjach, aby stworzyć najbardziej wydajny z nich. Okazało się, że były to PYL1, 4 i 6.

Następnie przygotowano pole w różnych warunkach i częściach Państwa Środka. Analizy wykazały, że zmodyfikowane genetycznie rośliny ryżu były w stanie zwiększyć plony o nawet 30 procent, w porównaniu do tradycyjnej uprawy.

Opracowana technika pozwoli teraz wytwarzać znacznie więcej żywności i wykarmić więcej ludzi. Chiński rząd uważa, że uprawa ryżu GMO na ogromną skalę pozwoli obniżyć ceny żywności w sklepach i ograniczyć problem głodu nie tylko w samym kraju, ale również na całym świecie.

Źródło: GeekWeek.pl/Uniwersytet Purde/PNAS / Fot. PxHere/Uniwersytet Purde