Ekotechnologia
Jadalne opakowanie stworzone przez Polkę trafi do sprzedaży jeszcze w tym roku

Problem zanieczyszczenia środowiska naturalnego plastikiem niebawem może stać się przeszłością, a to za sprawą innowacyjnego pomysłu Róży Rutkowskiej, absolwentki School of Form Uniwersytetu SWPS.

Stworzyła ona jadalne i w pełni biodegradowalne opakowanie, które trafi do sprzedaży w Polsce jeszcze w tym roku. SCOBY, czyli Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast, to nic innego, jak tkanina wyprodukowana z odpadów rolniczych, która idealnie nadaje się jako opakowanie na żywność. Atrybutem innowacyjnego wynalazku Polki jest nie tylko ekologiczność i przyjazność środowisku naturalnemu, ale również opakowanie wpływa korzystanie na jakość spożywanej przez nas żywności.

SCOBY korzysta całymi garściami z cennej wiedzy od wieków pielęgnowanej przez rolników, w rodzinie których się wychowała. Tworzywo tworzy się w wyniku fermentacji cukrów z wyciągu z odpadów rolniczych. W procesie biorą udział bakterie i grzyby. Przybierają one postać membrany na powierzchni płynu, i w ten sposób tworzy się jadalna i zdrowa tkanina. Co najważniejsze, proces nie jest czasochłonny, kosztowny i nie wymaga wykorzystania zaawansowanych technologii. Jedyne co potrzeba, to temperatura ok. 25 stopni Celsjusza i pożywka.

Testy innowacyjnego opakowania przyszłości prowadzone są przez zespół MakeGrowLab z Rutkowską na czele. Czekają oni teraz na potrzebne certyfikaty bezpieczeństwa i będą mogli ruszyć z automatyczną produkcją. Według planu, ma to nastąpić jeszcze w tym roku.

Pomysł Polki na pewno odniesie sukces. Teraz, w obliczu wejścia w życie nowego, restrykcyjnego prawa UE, dotyczącego zakazu stosowania wyrobów plastikowych jednorazowego użytku i ograniczenia stosowania plastikowych opakowań do żywności, jadalne, biodegradowalne i w pełni przyjazne środowisku opakowania SCOBY, będą czymś na wagę złota, zarówno dla producentów, jak i zwykłych konsumentów.

Źródło: GeekWeek.pl/SCOBY/MakeGrowLab / Fot. MakeGrowLab