Przyroda
W Polsce powstała żywność 2.0. „Wyśmienite mięso kurczaka bez zabijania zwierząt”

Polska rośnie na światową potęgę w tworzeniu ekologicznych technologii przyszłości, które pomogą na lepsze odmienić ludzkość i zadbać o środowisko naturalne. To wszystko zasługa zdolnych naukowców i startupów.

Niedawno doszło do nas słuchy o projekcie SCOBY, który realizowany jest przez Róży Rutkowskiej z MakeGrowLab. W jego ramach Polka stworzyła jadalne i w pełni biodegradowalne opakowanie. Co najważniejsze, trafi do sprzedaży w Polsce jeszcze w tym roku (zobacz tutaj).

Tymczasem Stanisław Łoboziak, szef laboratorium biologicznego w Centrum Nauki Kopernik, jest pomysłodawcą projektu, w ramach którego wyhodowano mięso kurczaka na liściach szpinaku. Cały eksperyment trwał trzy tygodnie, a w trakcie niego naukowcy chcieli pokazać, że przy minimalnym nakładzie kosztów i czasu, można hodować w pełni ekologiczną żywność, cechującą się naturalnym smakiem, zapachem i właściwościami niemal identycznymi jak tradycyjne mięso.

Mięso wyhodowane przez Stanisława Łoboziaka swoim smakiem przypomina wodorosty i ma lekko słonawy posmak. Nie poczujemy w nim ani mięsa kurczaka, ani też szpinaku. Ma swój unikalny smak. Nie to jednak jest w tym eksperymencie kluczowe. Chodziło o pokazanie, że za pomocą najnowszych osiągnięć biotechnologii, w laboratorium można wyhodować idealny substytut mięsa, dzięki czemu uda się powstrzymać masowy ubój zwierząt.

W końcu żyjemy w realiach najszybszego w historii ludzkości postępu technologicznego. Powinien on zaowocować stworzeniem nowych metod na polepszenie jakości życia nie tylko ludzi, ale również zwierząt i całej przyrody. W ostatnich dniach w Centrum Nauki Kopernik odbył się Festiwal Przemiany, na którym omawiano i prezentowano technologie przyszłości związane z m.in. z żywnością 2.0.

Źródło: GeekWeek.pl/Centrum Nauki Kopernik/Stanisław Łoboziak / Fot. Centrum Nauki Kopernik/Stanisław Łoboziak