Naukowcy stworzyli pierwszą czekoladę-kameleona świecącą w kolorach tęczy

A co jeśli powiemy Wam, że w przyszłym roku w czasie Bożego Narodzenia będziecie jeść czekoladę, która mieni się wszystkimi kolorami tęczy, a na dodatek została wykonana z samych naturalnych składników?

Jest to możliwe za sprawą najnowszego odkrycia naukowców z ETH Zurich i FHNW - University of Applied Sciences Northwestern Switzerland, którym udało się przenieść na czekoladę technikę, z jakiej kameleony korzystają podczas zmiany koloru. Efekt? Pyszna czekolada, która błyszczy jak drogocenne kamienie i to bez sztucznych dodatków. A wszystko zaczęło się od przerwy na kawę, podczas której dyskutowali o czekoladzie. Zastanawiali się wtedy, czy możliwe jest stworzenie kolorowej czekolady, która cieszyłaby również oko…

Jak łatwo się domyślić postanowili podjąć to wyzwanie, a ich pierwszym pomysłem było dodanie do czekolady dodatkowej jadalnej warstwy, ale ostatecznie musieli go porzucić, bo okazało się, że proces będzie zbyt złożony i zajmujący za dużo czasu, żeby stosować go w masowej produkcji. Następnie dali szansę odciskowi na powierzchni czekolady, po paru próbach i poprawkach metoda zadziałała, więc zajęli się jej udoskonalaniem. Na początku osiągnęli jedynie delikatne migotanie, by ostatecznie uzyskać pełen blask.

Reklama

Całość przypomina sposób, w jaki skóra kameleona modyfikuje światło, żeby wyświetlić różne kolory. Nowa wersja czekolady wygląda tak pięknie i zachęcająco, że zespół nie marnuje czasu i już pracuje nad monetyzacją, więc jest szansa, że kolorowa czekolada już niebawem trafi do sklepów. Wcześniej naukowcy chcą jednak opracować specjalną formę, dzięki której możliwe będzie odciskanie wielu kawałków czekolady jednocześnie. Poza tym rozpoczęli już rozmowy z dużymi producentami, a po głowie chodzi im też własna firma. 

Źródło: GeekWeek.pl/ETH Zürich

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy