Najnowsze badania pokazują, że kawa sprawia, że słodkie jest jeszcze słodsze

Nowe badania pary duńskich naukowców sugerują, że gorzki smak kawy sprawia, że stajemy się bardziej wrażliwi na cukier i nie ma to nic wspólnego z kofeiną, co tłumaczy upodobanie wielu osób do kostki gorzkiej czekolady do filiżanki.

Żeby sprawdzić, jaki efekt wywiera kawa na nasz smak i węch, naukowcy z Aarhus University zebrali grupę 156 chętnych osób. Na początku każdemu wykonano wstępne testy, żeby ustalić poziom zerowy dla ich smaku i węchu, a następnie podano im letnie espresso. Później wszyscy zostali poinstruowani, żeby wypić małą szklankę wody w celu oczyszczenia kubków smakowych i poddano im testom ponownie. Wtedy okazało się, że choć w zmyśle zapachu nie zaszły żadne zmiany, to słodki smak został bardzo wzmocniony po spożyciu kawy.

- Kiedy ochotnicy byli testowani po wypiciu kawy, stali się bardziej wrażliwi na słodkie i mniej wrażliwi na gorzkie - twierdzi Alexander Wieck Fjældstad, współautor badań. Wyniki te mocno zadziwiły badaczy, ponieważ wcześniejsze badania sugerowały, że kontakt z gorzkim smakiem generalnie hamuje poczucie słodkości. Dla przykładu, kawa i chinina, czyli dwa składniki kawy, wcześniej uważano za bezpośrednio hamujące aktywność pewnych receptorów słodkiego smaku. W związku z tym naukowcy duńscy naukowcy zdecydowali się przeprowadzić eksperyment ponownie, tym razem korzystając z kawy bezkofeinowej, ale…

Reklama

… rezultaty były dokładnie takie same, co oznacza, że kofeina nie odgrywa żadnej ważnej roli w zmianie poczucia smaku po wypiciu kawy. - Wiedzieliśmy już, że nasze zmysły wpływają na siebie nawzajem, ale taka rejestracja słodkiego i gorzkiego, tak duży wpływ na siebie, były dla nas niespodzianką. To najpewniej jakieś gorzkie substancje zawarte w kawie powodują takie efekt - dodaje Fjældstad. Niestety tego o jakie konkretnie zmiany we wrażliwości na smak tu chodzi jeszcze nie wiemy, ale można się spodziewać, że naukowcy będą dalej zgłębiać temat.

Badacze podkreślają też, że taki dysonans między ich odkryciem a poprzednimi badaniami nad wpływem gorzkiego smaku na odbiór słodkiego wynika pewnie z nieznanej im jeszcze kombinacji składników kawy, który skutkuje dynamicznymi zmianami na poziomie słodkie-gorzkie. Z drugiej jednak strony łatwo teraz wyjaśnić, dlaczego wiele osób lubi zjeść kostkę gorzkiej czekolady do kawy, chociaż nie przepada za nią solo. Co więcej, jeśli w ten sposób jesteśmy w stanie “oszukiwać” nasze zmysły, to dokładniejsze badania mogłyby pomóc nam znacznie ograniczyć ilość przyjmowanych kalorii, no bo skoro można sprawić, że coś stanie się bardziej słodkie bez konieczności dodawania cukru, to wszyscy na tym zyskamy. 

Źródło: GeekWeek.pl/

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy